Hoe herken je een herseninfarct?

Eind vorig jaar werd ik onverwachts gebeld dat mijn moeder naar het ziekenhuis was gebracht met de ambulance. Ze was met alle symptomen op genomen van een herseninfarct. Ze was die middag bij de kapster en begon raar te praten. Gelukkig hebben ze direct doorgepakt mede doordat er een verpleegkundige in de salon aanwezig was. Wanneer je niet op tijd handelt dan zijn de gevolgen enorm.

Ik kwam onderstaande informatie tegen op internet en  vond dat ik dit met jullie moest delen. Ik heb zelf ondervonden hoe belangrijk het is dat er meteen goed gehandeld wordt en hoop op deze manier iedereen ervan op de hoogte te brengen wat te moeten doen.

Hoe herken je een HERSENINFARCT?

Een voorbeeld: tijdens het schaatsen struikelde een vrouw en viel. Ze verzekerde iedereen dat ze zich niet bezeerd had en wees medische hulp van de hand. Volgens eigen zeggen was ze gestruikeld over een hobbeltje op het ijs.

Ze hebben haar een beetje gefatsoeneerd en een weer omhoog geholpen. Hoewel ze een beetje ontdaan was heeft ze zichzelf goed geamuseerd de rest van de middag.

De man van Jane echter belde na het schaatsen iedereen met de mededeling dat zijn vrouw naar het ziekenhuis was gebracht. Om 06.00 uur stierf Jane. 

Ze had een herseninfarct gehad tijdens het schaatsen. Als zij geweten hadden wat de signalen van een infarct zijn, zou Jane misschien vandaag nog bij ons zijn geweest. Sommigen sterven echter niet, maar worden invalide; hulpeloos en hopeloos.

Neem even één minuut om het onderstaande tot je te nemen?

Een neuroloog zegt dat als een slachtoffer van een beroerte binnen 3 uur bij hem is dat hij de effecten van een attack volledig ongedaan kan maken.

Volgens hem is de truc om de signalen te herkennen en vast te stellen en dan de patiënt binnen 3 uur de nodige zorg te laten ontvangen.

Soms is het moeilijk om te zien dat het om een hersenaandoening gaat. Helaas, het resultaat is een ramp. Het slachtoffer kan ernstige hersenbeschadiging hebben opgelopen als omstanders niet in staat zijn om de symptomen te herkennen.

P.L.A.T.

Omstanders kunnen een infarct herkennen door slechts vier simpele opdrachten te geven:

P : Praten; laat de persoon een simpele zin uitspreken
L : Lachen; Vraag het slachtoffer te lachen
A : Armen omhoog; laat de persoon beide armen tegelijk omhoogsteken
T : Tong; vraag om de tong uit te steken.

Als hij of zij moeite heeft met één van deze opdrachten bel dan onmiddellijk 112 en beschrijf de symptomen aan de telefonist(e).

 

 


Over de auteur van deze blog:  eigenaresse van beautysalon trotz | moeder van 2 | getrouwd | baasje van Teun de hond | ondernemen | druk | gezellig | sportief | schrijven | hardlopen


No Responses to “Hoe herken je een herseninfarct?”

Laat een reactie achter

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>