Tropenjaren

Niks is frustreerde dan een baby die huilt. Je weet niet waarom. Waarom rolde er niet zo’n gebruiksaanwijzing erbij achteraan. We hebben die hele placenta uitgespit maar we konden hem niet vinden.

In eerste instantie dachten wij, oh ze wil eten… De hele melkproductie moet nog op gang komen en het is voeden op verzoek, dus niks makkelijker dan dat. Ik lag constant met haar aan de borst. Ik voelde me meer een melkmachine dan vrouw. Oke, natuurlijk genoot ik wel van het mama moment en vond het super vertederend als ze bij me lag te drinken. Maar niet 100 keer op een dag! Mijn tenen trokken al krom als ik haar aan de borst moest leggen. Zal er wel eerst eelt op moeten krijgen! Hoe lang zal dat duren? Een half jaar? Tegen die tijd dat ik wil stoppen zijn mijn tepels gevoelloos geworden…

Al snel begreep ik dat dit niet de oplossing was. Voeden op verzoek was niet aan ons besteed. Dus naar de 3 R’s Rust, Regelmaat & Reinheid. Mijn moeder riep dit al vanaf het begin en ik moest haar inmiddels gelijk gaan geven. Alleen we waren nog wel druk op zoek naar het juiste ritme.

Het gehuil… ik werd er gek van. Weinig slaap. De nachten liep ik veel op met haar, want mijn man moest toch de volgende morgen weer aan het werk en die wou ik graag sparen. Ik kon overdag misschien nog wel een momentje pakken. Al waren die momentjes moeilijk te vinden. ‘s Nachts viel ik tijdens de voedingen in slaap en werd wakker van het sabbelend geluid van een baby die opzoek was naar een tepel. Bleek dat we alweer toe waren aan een nieuwe voeding. Dus omdraaien maar weer. En zo kwamen we de nachten wel door. Als ze maar stil was.

Ik heb veel gezocht naar handvaten. Googlen… En daar vinden hopelijk de 10 gouden tips

1) Wiegen
De meest basismethode van alle basismethodes als je omgaat met baby’s: wiegen. Dat kan door je baby letterlijk heen en weer te wiegen in je armen, of samen in een schommelstoel te zitten. Een schommelwiegje kan ook.

Ik zoveel gewiegd dat ik er kramp van in mijn armen kreeg. Oke het wiegen hielp wel maar dan mocht ik niet stoppen. Ik zeg… goede workout om je armen weer in shape te krijgen.

2) Wippen

Ook een basistroostmethode: op en neer bewegen met je baby in je armen. Dit kan al zittend en al staand. Een wipstoel kan ook handig zijn als je baby hiervoor gevoelig is.

Werkte voor geen meter.

3) Zingen

Zachtjes zingen of neuriën is ook een gekende methode. Niet voor niets worden slaapliedjes voor kinderen ook ‘wiegenliedjes’ genoemd. De beste keuze is een rustig nummer te nemen, en niet te veel te variëren. Maar niet alle kinderen reageren daar evengoed op. 

Vooral het laatste geldt dan voor ons. Mama heeft niet zo’n zuivere stem. Papa had al een paar keer gezegd ‘doe dat nou niet’. Hij had toch gelijk! Het voelde alsof ik bij Idols was voor auditie en dat ze binnen de eerste 10 seconden me al compleet uit zouden lachen.

4) Huisdieren
Enige voorzichtigheid is geboden als huisdieren in de buurt komen van je baby. Je weet nooit dat ze bijten of krabben, als ze de baby als een bedreiging beschouwen. Toch kan het huisdier ook een rustgevende invloed hebben op je baby, door te spinnen of gewoon de aanwezigheid.

Onze Engelse Bulldog was alles behalve dan rustgevend. Een snurkende hond die altijd boven alles en iedereen uit wou komen. Zette je de televisie harder dan snurkte de hond ook harder. Geen optie.

5) Een bad

Voor de meeste baby’s volstaat het gevoel van water al om te kalmeren. Is dat niet voldoende, probeer het dan eens met een klein stroompje lopende water of iets dat een kleine fontein opwekt. Het lopende water fascineert hen zo, dat ze vergeten wat hen dwars zat. Ook kindvriendelijke zeep, met een kalmerende geur, kan helpen.

Dit was een super tip! Maar alleen op het moment zelf helaas. Uit het badje gaan was natuurlijk geen optie. Nog steeds is in bad gaan een groot succes en wil uitgerekend zij graag vaak zwemmen. We zijn dan ook regelmatig in het zwembad te vinden. Dus PAS OP voor de toekomst!! Als je niet van zwemmen houdt ;)

6) Een wasmachine/droogkast/vaatwas
Het geluid van deze machines (of de mogelijkheid om de kleren zien rond te draaien) werkt kalmerend bij veel baby’s. 

Nooit geprobeerd! Wel mooie oplossing bij ruimte gebrek. Zet de wasmachine bij je kind op de kamer, het is rustgevend, hij kan gebruikt worden als commode en tevens een heerlijke massage wanneer de machine aan het centrifugeren is!

7) Een massage

Als het bij jou werkt, waarom dan niet bij baby’s? Je kan ervoor kiezen te strelen, of te masseren met een babylotion. 

Bij mijn zoontje was dit een groot succes en die ging er helemaal voor liggen en kon er enorm van genieten. Maar helaas liet mijn dochter die juist haar ontspanning kon gebruiken de handen van haar moeder niet toe.

8) Afleiding
Soms is het leven simpel: je baby afleiden is soms al voldoende. Een rondje kiekeboe, een kleine spiegel, een leuk boekje met veel kleuren of een rammelaar: alles wat de aandacht trekt van je baby, kan hem/haar afleiden van het probleem.

Helaas, te veel genen van mama…

9) Ga naar buiten

Een wandeling samen, in een draagzak of een kinderwagen, is er iets ontspannender? Te veel gedoe met doekjes, pampers en flesjes? Steek ze klaar, dan kan je altijd onmiddellijk weg.

Een wandelingetje deed het vaak wel goed. Door het gewiebel van de wagen, viel ze al snel in slaap. Alleen dan moest je wel blijven lopen…

10) Ga een ritje maken met de auto
Dit werkt volgens hetzelfde als de eerste twee tips: iets dat beweegt, kalmeert de baby. Eventueel met een zacht muziekje op de achtergrond, een blokje om rijden, en de baby slaapt als een roos. 

De auto is geniaal! Werkte altijd. Maar ik ga ‘s nachts niet de auto pakken om de baby in slaap te krijgen. Dit ging me echt te ver.

Inmiddels zijn onze twee bengels 7 en 9 jaar en nog zijn soms de nachten kort. Maar ik had het voor geen goud willen missen.


Over de auteur van deze blog:  eigenaresse van beautysalon trotz | moeder van 2 | getrouwd | baasje van Teun de hond | ondernemen | druk | gezellig | sportief | schrijven | hardlopen


No Responses to “Tropenjaren”

Laat een reactie achter

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>